Akkerbouw

Achtergrond 1464 x bekeken

Ook B-peen duurder

Biologische peen is krap beschikbaar, de markt is erg vast. Kopers dekken zich in voor de komende twee maanden. Pas in maart is het eerste aanbod biopeen uit Israël te verwachten.

Ook de reguliere markt is nog steeds vast, al zijn er niet uitzonderlijk veel transacties. Er gaat redelijk volume peen richting Duitsland en België; daar is veel schade als gevolg van muizenvraat. Na recente prijsacties van supermarkten is de Duitse vraag wel wat afgenomen.

Emmeloord verhoogde de notering voor B-peen met gemiddeld €1,50 en voor schalenpeen met 50 cent per 100 kilo. De baalprijs voor B-peen begint rond €17 voor gewassen product. De prijs van B-peen trekt de laatste weken aardig bij. Dat bleek ook woensdag uit de notering van de telersbeurs Middenmeer, die met €1,25 verhoogde naar €10 tot €14. Dat is een flinke bandbreedte, met daarbij de voor dit seizoen kenmerkende kanttekening: hoe fijner de peen, hoe hoger de prijs.

Middenmeer zette ook de telersprijs van C/D-peen hoger, met €1 naar €8 tot €10. Dat is een stevige prijs, voor C-peen wordt in de baal, gewassen, een prijs gehaald van ongeveer €11 per 100 kilo. De matige belangstelling voor grove peen komt door de geringe vraag vanuit verre bestemmingen, c.q. Oost-Europa.

Prognose: prijs stijgt.

Of registreer je om te kunnen reageren.