Akkerbouw

Achtergrond 828 x bekeken

Handel in fritesgeschikt is minimaal

De markt voor fritesaardappelen blijft erg flauw. Contractleveringen, aangevuld met een sporadische transactie voor meeleveren van overproductie, waren de afgelopen maand ruim voldoende aanvoer voor de verwerkende industrie, temeer omdat die niet op volle kracht doorwerkte.

De prijzen zijn navenant laag. Meegeleverd extra volume Innovator of Markies voor in de maand april brengt €5,00 per 100 kilo op, volgens het prijsinformatiesysteem Agriprins. Voor directe levering haalt de fritesprijs in het algemeen dat niveau nauwelijks. De diverse noteringen, zo ze al uitgebracht worden, staan bijna verankerd op hetzelfde niveau, tussen €2,00 en €5,00.

Rotterdam gaf op maandag 5 januari slechts één prijswijziging te zien. De voeraardappelen zakten aan de onderkant van de notering met €2,50 per ton. Dat is een kwart van de vorige waarde. Het viel te voorzien, in de voerhandel is het aanbod aardappelen overstelpend, maar de kwaliteit zeer divers. Houdbaarheid laat veelal te wensen over (dat is ook een belangrijke reden van dwingend aanbod in de aardappelhandel), maar ook het onderwatergewicht is dikwijls onvoldoende. Vrije verkoop van fritesaardappelen in andere segmenten is niet aan de orde, de vlokken-industrie is al meer dan voorzien. De handel op de termijnmarkt is eind december begrijpelijkerwijs dun geweest, met op 30 december feitelijk de laatste transacties. Het contract voor april sloot op het dieptepunt van het jaar: €4,30. De eerste handelsdagen in januari ging er nog eens 10 cent af.

Prognose: ongewijzigd.

Of registreer je om te kunnen reageren.