Akkerbouw

Achtergrond 1276 x bekeken

Aardappelprijzen bewegen nauwelijks

De aardappelmarkt zit in het segment fritesgeschikt vrijwel op slot. Verwerkers hebben genoeg aan contractlevering en een enkel partijtje overtonnen van de vaste leveranciers. Uit de gegevens die vrijdag 16 januari bekend werden gemaakt over de aardappelverwerking in december komt een minder hectisch beeld naar voren dan verwacht zou mogen worden, gezien het dit seizoen uiterst lage prijsniveau waarvoor fritesgeschikt op de vrije markt verkrijgbaar is.

De prijsdrukkende effecten van volumes aardappelen die niet of in mindere mate houdbaar zijn in de opslag bij telers ebben geleidelijk weg. Er is echter zoveel aanbod dat van serieus prijsherstel geen sprake kan zijn. De beurs Rotterdam gaf maandag 19 januari prijsverhogingen af van 25 cent per 100 kilo, voor fritesaardappelen geleverd binnen Nederland, België en Duitsland (de notering werd €2,00-3,50) en voor aardappelen met voldoende onderwatergewicht voor verwerking door de droogindustrie (nu €1,00-1,50). Voor export is het aanbod onveranderd groot. De uitgevoerde volumes staan op ongeveer 75.000 ton per maand. Dat wordt hoofdzakelijk gehaald dankzij afzetgroei overzee, binnen Europa ligt deze onder het gebruikelijke niveau.

De slappe handel in verwerkingsaardappelen duurt nog wel even, afgaande op de termijnmarkt: heel weinig activiteit en een prijs voor april hardnekkig beneden €5,00. Kenmerkend is het feit dat vrijdag 16 januari de meeste handel op de termijnmarkt plaatsvond voor de nieuwe oogst.

Prognose: stabiel laag

Of registreer je om te kunnen reageren.