Akkerbouw

Achtergrond 1361 x bekeken

Aanvulling werkvoorraad stimulans voor uienprijs

De uienmarkt vertoont in de eerste weken van het nieuwe jaar zowaar iets opleving. De telersbeurzen geven althans een ten opzichte van december licht hogere prijs af. Middenmeer sprak woensdag 7 januari al van een prijshoudende stemming.

De export van uien loopt naar verluidt vlot door. De bestemming Afrika is ook nog steeds in voor uien. Toch is toename van de vraag naar uien vanuit het buitenland niet de directe aanleiding voor de vastere marktstemming in Nederland. Voor de hand ligt de conclusie dat sorteerders en verpakkers hun werkvoorraad moeten aanvullen. Deze is gezien de onzeker markt in de laatste maanden van het jaar op minimaal peil gehouden.

Om aan lever-afspraken te kunnen voldoen moet men nu de boer op. Dat geeft de telersprijs weer een zetje, wat de schakel verderop in de keten eigenlijk niet kan gebruiken bij de huidige baalprijs van rond €11,50. De concurrentie is groot, temeer daar in andere Europese teeltgebieden veel uienaanbod is. Een bestemming als het Verenigd Koninkrijk heeft zelf zeer veel geoogst en neemt dit seizoen minder af dan gebruikelijk. Voorlopig is er weinig prijsverschil waar te nemen tussen grove uien en de middelfijne, zolang er afzet is in Afrika.

Prognose: prijs stijgt

Of registreer je om te kunnen reageren.