Akkerbouw

Achtergrond 1454 x bekeken

Fritesgeschikte aardappel is spotgoedkoop

Vroege fritesgeschikte aardappelen brengen in België volgens de noteringen van PCA/Fiwap en Belgapom niet meer op dan circa €2,50 per 100 kilo. Dat is slechts een tiende van de prijs die vorig jaar rond deze tijd op de borden kon worden gezet.

Na een bewaarjaar met ruim beschikbare grondstof en slechts matige export naar bestemmingen buiten het noordwesten van de EU zijn er al snel vroege aardappelen klaar voor levering aan verwerkers. De oogstovergang is dus soepel verlopen. Ze zijn er echter niet alleen snel, maar de hectare-opbrengsten zijn ook nog eens relatief groot. Voor verwerkers is er dus voldoende grondstof voorhanden via levering uit contracten, waaruit ze kunnen putten. Of ze dat ook (hoeven) doen is de vraag, want de fabrieken werken zeker niet alle op volle kracht, omwille van groot onderhoud aan apparatuur en vanwege de vakantieperiode. Vraag is nagenoeg nul. In een periode met hoofdzakelijk af land handel is dat funest.

De vooruitzichten voor de aardappeloogst op grond van de weersomstandigheden en rooiproeven gaan nog steeds in de richting van grote hoeveelheden. Dat heeft als resultaat dat de prijs voor het aprilcontract 2015 op de termijnmarkt ver is weggezakt  tot circa €1,50 beneden het peil dat in het oogstjaar 2011 in deze periode werd geboekt. Het aantal transacties dat ervoor nodig waren is echter maar iets meer dan de helft vergeleken met destijds. Kans voor telers  om partijen  in te dekken tegen kostprijs of iets meer is er na april dan ook niet geweest.

Prognose: prijsdruk.

Of registreer je om te kunnen reageren.