AkkerbouwAchtergrond

Pootgoedteler krijgt opnieuw mooie prijs

De pootgoedprijs voor oogst 2013 valt hoog uit. Er was veel vraag naar pootgoed. En de bovenmaat bracht een mooie prijs op.

Pootgoedtelers ontvangen opnieuw een mooie prijs. Agrico maakte bekend dat de indicatieprijs voor de oogst van 2013 met €1,50 stijgt naar €28,50 per 100 kilo. HZPC verhoogde de indicatieprijs met 4 euro naar 33 euro.

De prijzen zijn overigens niet vergelijkbaar. HZPC berekent de indicatieprijs op basis van de pootgoedmaten 28/55. Agrico hanteert de maat 28-op. Agrico vindt dat transparanter, omdat telers ook geld ontvangen voor de bovenmaatse pootaardappelen. Het verschil tussen de HZPC-prijs en die van Agrico is dit seizoen zo groot, omdat de oogst van vorig jaar veel bovenmaat bevatte. Volgens Agrico viel bijna 20 procent van de oogst buiten de potermaten, tegen 10 procent bij de oogst van 2012.

Voor HZPC is het de één na hoogste prognoseprijs ooit. De prognoseprijs van oogst 2007 was 35 euro en die van oogst 2010 eveneens 33 euro. Bij Agrico is de vergelijking lastiger, omdat de berekening van de indicatieprijs is gewijzigd sinds de oogst van 2012. De nieuwe methode drukt de prijs, omdat de bovenmaat minder geld opbrengt dan de pootgoedmaten. Maar ondanks de andere rekenmethode hoort de indicatieprijs van Agrico voor oogst 2013 tot de vijf hoogste die ooit is betaald.

De prijs valt goed uit, omdat er veel vraag is naar pootaardappelen. De sector exporteerde tot en met maart 689.146 ton pootgoed. Dat is nog meer dan eind maart van oogst 2010 was uitgevoerd. Toen bereikte de pootgoedexport uiteindelijk een record. De export gaat dat record dit seizoen niet breken. Het voorjaar valt vroeg in Europa, waardoor al heel veel pootgoed is uitgeleverd.

Vooral de export binnen Europa loopt goed. Zuid-Europa heeft een goed aardappeljaar. Dan willen telers wat meer voor het pootgoed betalen. Vooral Italië, Spanje en Turkije kochten meer pootaardappelen dan vorig jaar. Ook Noord-Afrika en het Midden-Oosten kochten meer pootgoed uit Nederland. Uitzondering is Algerije. Daar drukt overproductie de aardappelprijzen.

Naast de goede pootgoedprijs, mogen de Nederlandse telers ook niet klagen over de hectareopbrengsten. Die liggen rond het vijfjarig gemiddelde. Het percentage bovenmaat ligt wel boven het gemiddelde. Maar daar staat tegenover dat veel bovenmaat als pootaardappel is verkocht, vanwege de goede vraag. Agrico meldt dat de coöperatie veel meer dan 85 procent van alle aardappelen als pootgoed heeft kunnen verkopen, zonder dit te willen specificeren. Daar komt bij dat de consumptiemarkt tot in januari hoog noteerde. Bovenmaat die weg moest als consumptieaardappel, bracht dit seizoen ook mooi wat op.

Beheer
WP Admin