Akkerbouw

Achtergrond 523 x bekeken

Peenmarkt prijshoudend

De peenhandel start weer op na de feestdagen. Wat er momenteel aan peen naar het buitenland gaat, is hoofdzakelijk bestemd voor Duitsland en België.

Het volume is echter minimaal. Er is in de meeste landen nog wel aanvoer uit eigen productie, aangezien het weer voor de tijd van het jaar uitzonderlijk zacht is. Dat het in Duitsland niet heeft gevroren in de weken voor de kerstperiode heeft de meeste invloed.  In de Palts kan nog steeds peen worden geoogst. Feitelijk geldt echter dat heel Oost-Europa nog nauwelijks aan de markt is. In delen van Duitsland en in Oost-Europa is het wel lang nat geweest in het najaar, dat zal nog uitwerking krijgen, maar voorlopig redt men zich zonder import. Daarom is het dit jaar lang wachten op actie in de peenmarkt. Wat het prijspeil betreft is er wel enige stijging, maar dat komt uitsluitend doordat de markt nu overgaat van schuurpeen op bewaarpeen en dus opslagkosten moet gaan doorberekenen. Voor de momenteel meest geboden prijzen à 13 tot 14 cent per 100 kilo is er geen aanbod van goede kwaliteit peen uit de gekoelde bewaring. Vandaar dat Emmeloord op 2 januari sprak van een prijshoudende stemming, ondanks geringe vraag. Uit de tot dusver uitgebrachte telersnoteringen blijkt dat grovere peen dit seizoen relatief gunstige prijzen haalt.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.