Akkerbouw

Achtergrond 594 x bekeken

Stemming termijnmarkt weer zeer vast

De aardappeltermijnmarkt liet donderdag een onverwacht sterk herstel zien na de prijsval aan het begin van de week. Met een hoogste prijs van €23,00 en slot van €21,90 is de termijnprijs weer terug op het niveau van vorige week.

De omzet was hoog met ruim 700 contracten, de openstaande positie steeg 3.751 (+14) contracten. Het aanbod van winstnemers dat eerder de stemming bepaalde is verdwenen.

Donderdag overheerste de vaste stemming in de effectieve markt. Het gebrek aan voldoende aanbod door de tegenvallende opbrengsten van de vroege aardappelen blijft een probleem voor de verwerkende industrie en toeleveranciers. Het warme weer heeft gezorgd voor stagnatie in de groei en ook voor de hoofdoogst worden de vooruitzichten minder florissant. Proefrooi resultaten (vroege) van PCA/Fiwap laten een gemiddelde hectare opbrengst zien van gemiddeld 32 ton, het zesjarig gemiddelde ligt bij een gelijk aantal groeidagen op 36 ton.

Het wisselvallige weerbericht hangt echter nog steeds boven de markt en een periode met voldoende neerslag kan voor de hoofdoogst nog van groot belang zijn. Anderzijds lijkt de termijnmarkt gezien het sterke prijsherstel niet alleen op de weerstemming te drijven. De handelsrange bedraagt 20 tot 23 euro.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.