Akkerbouw

Achtergrond 423 x bekeken

Aardappeltermijnmarkt stabiel aan het einde van de week

De termijnmarkt bewoog de hele week in een smalle bandbreedte van €31,50 tot €32,20. Er was in afwachting van de uitgestelde cash-settlementprijs weinig fluctuatie. De termijnmarkt sloot op €31,80 (-0,20) en de cash-settlementprijs kwam uit op €30,70 (+1,50).

Vrijdag kwamen de eerste noteringen binnen die meetellen voor de laatste cash-settlementprijs van dit seizoen. Belgapom bleef onveranderd op €30,00 en in Frankrijk noteerde SNM duidelijk vaster met €30,50 (+2,05). Door de korte looptijd is de termijnprijs zowel naar boven als beneden begrensd. De stemming in de effectieve markt blijft echter vast en nerveus. De ongewoon krappe beschikbaarheid voor deze tijd van het jaar maakt het lastig in te schatten wat het verdere prijsverloop van de aardappelen zal zijn in de komende maand. De exportbelangstelling blijft onverminderd aanwezig waardoor er in toenemende mate concurrentie ontstaat tussen exporteurs en de verwerkende industrie.

De vaste stemming gaat voorlopig nog voorbij aan de nieuwe oogst. De termijnprijs voor april 2014 bleef hangen tussen €15,60 en €15,20 met aan het einde van de week een slot van €15,30.

NEPG verwacht een vergroting van het areaal in de EU-5 van 3 tot 4 procent voor het komende seizoen. Op basis van het vijfjarige opbrengstgemiddelde verwacht men een oogst van 25 miljoen ton in de EU-5. Dit zou een stijging betekenen van 10 procent ten opzichte van het huidige seizoen.

De Vries & Westermann

Of registreer je om te kunnen reageren.