Akkerbouw

Achtergrond 321 x bekeken

Peenmarkt blijft rustig gestemd

De gebroken weken in deze periode, met vrije dagen zoals de Dag van de Arbeid op 1 mei en Hemelvaart, hebben vooral invloed op de mogelijkheid om peen af te leveren bij de levensmiddelenhandel, maar werkt niet echt door op het prijspeil.

Er is wat druk geweest op de prijzen, die nu lijken te stabiliseren. Voor veldgewas lopen ze uiteen van 120 tot 160 euro per kist, afhankelijk van opbrengst in kilo’s, kwaliteit en maat. Dat vertaalt zich in een telersprijs voor de echt grove peen van ongeveer 19 euro per 100 kilo en voor de fijnere sortering gemiddeld 23 tot 24 euro. In schaaltjespeen is de top 27 euro. Het verschil is toe te schrijven aan de geringere beschikbaarheid van fijne peen in dit seizoen.

Het aanbod van vroege peen uit Spanje en Portugal, leveranciers voor de Duitse markt, is groot, maar dat geldt ook voor de vraag. Peen wordt er daarom duurder. Bewaarpeen uit de koeling is in Nederland voldoende beschikbaar. Er is meer dan vorig jaar rond deze tijd, maar naar het zich laat aanzien duurt het seizoen wat langer. Na de sterke prijsstijging een maand geleden heeft Nederland wel wat water bij de wijn moeten doen, maar voorlopig kan de prijs goed in de benen blijven. Meer zit er nog even niet in. Inkopers hebben niet zo veel animo, maar verkopers houden het been stijf. Dat leidt tot een zekere impasse.

Prognose: prijs gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.