Akkerbouw

Achtergrond 661 x bekeken laatste update:11 jul 2012

Aanvoer stagneert na stevige regenbuien

Het aanbod van vroege aardappelen van Tholen op de veiling van Alvantho is dinsdagochtend sterk ingezakt. Reden daarvoor zijn de regenbuien van de afgelopen dagen en dan met name de forse neerslag van vorige week donderdag.

Maandag kende Alvantho nog een aanbod van 159 ton voor de klok. Dat was gezien de weersomstandigheden nog een meevaller. Volgens de veiling was in het weekeinde veel in het werk gezet om nog wat aardappelen te oogsten. Daarnaast was er nog wat product in voorraad.

Dinsdagochtend stokte de aanvoer echter bij 75 ton. Voor de veiling in Sint Annaland is dat een erg kleine aanvoer. Aan de andere kant is er op dit moment ook niet zo veel vraag. Kopers zijn afwachtend. De kleur van de aardappelen laat door de oogstproblemen veel te wensen over. Daarnaast is het product nog erg gevoelig voor vellen. Afnemers wachten dan ook zo lang mogelijk in de hoop een beter product in handen te krijgen.

Al met al wordt het geringe aanbod goed opgenomen en blijven de prijzen aardig overeind. Voor Doré wordt op dit moment zo'n 43 à 44 cent per kilo betaald. Daarmee ligt het prijsniveau zelfs iets hoger dan in de afgelopen week. Vorige week schommelde het prijsniveau van Doré tussen 36 en 42 cent per kilo.

Op de Belgische veiling REO werd maandag 60 ton aardappelen verhandeld op een gemiddeld prijsniveau van 26 cent per kilo. De prijs lag daarmee bijna 7 cent per kilo hoger dan de week ervoor. Bij The Greenery verwisselden maandag Frieslanders van eigenaar voor prijzen van rond de 22 cent per kilo. Eigenheimers noteerden op dinsdag bij The Greenery rond 28 cent per kilo.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.