Akkerbouw

Achtergrond 880 x bekeken

Ruimte voor uitbreiding areaal winterplantuien

Andijk – Gezien de afzetmogelijkheden voor winterplantuien kan het areaal uitbreiden. Dat zegt Siem Beers, directeur van Broer in Andijk.

Andijk – Gezien de afzetmogelijkheden voor winterplantuien kan het areaal uitbreiden. Dat zegt Siem Beers, directeur van Broer in Andijk. Broer levert volop eerstejaars winterplantuien uit. ”De kwaliteit is heel goed, echt prachtig”, zegt Beers. Hij praat over de rassen Troy en Radar.

Winterplantuien gaan in het najaar in de grond en worden in juni geoogst. ”De afgelopen jaren zijn deze uien met succes in Nederland geteeld. Telers kregen er een goede prijs voor. Toen de kwaliteit van de zaaiuien aan het eind van vorig seizoen tegenviel, waren exportklanten blij met de goede kwaliteit winteruien.”

Export gaat vooral naar Balkangebieden en naar Centraal-Europa.

De kwaliteit van de eerstejaars winterplantuien is volgens Siem Beers heel goed.

Foto Wick Natzijl

Geersdijk – Met twee oogstmachines haalt loonbedrijf Nijssen zo’n 10,5 hectare erwten binnen voor maatschap De Jager uit het Zeeuwse Noord-Beveland. Volgens teeltbegeleider Leo Bakker zien de vroege erwten er goed uit. Ze konden nog beregend worden. De overige erwten lijden als gevolg van langdurige droogte opgevolgd door erg veel neerslag wat onder tweewassigheid. ”De prijzen vallen daardoor nu even niet mee”, aldus Bakker. De erwten gaan van het erf naar verwerker Rijko in Helmond.

Foto Anton Dingemanse

Beesd – Bezoekers kijken naar een demonstratie schapendrijven tijdens de Landgoedfair in het Gelderse Beesd. Het evenement ging woensdag van start op landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt. Op de fair, waar tienduizenden bezoekers worden verwacht, is veel aandacht voor de land- en tuinbouw. Naast schapendrijven staan ook demonstraties western rijden en roofvogelshows op het programma.

Foto VidiPhoto

Vredepeel – Richard Korver van adviesbureau DLV Plant leidt bezoekers rond aan de aardappeldag op de PPO-locatie in het Limburgse Vredepeel. Telers op zandgrond, die 30 procent van het consumptie-aardappelareaal voor hun rekening nemen, krijgen extra aandacht op deze aardappeldag. Telen op zandgrond vraagt om een andere aanpak en op deze dag werd dan ook ingezoomd op onder andere rassenkeuze, bemesting en bodemgezondheid.

Foto Twan WiermansPompoenteler Oliver Langheim showt een reuzepompoen in het Duitse Fuerstenwalde. Langheim ziet zijn pompoen nog graag doorgroeien tot hij 400 kilo weegt. Op dit moment weegt de pompoen 320 kilo en komt maar liefst 4 tot 5 kilo per dag aan.

Foto ANP

Sevenum - Teeltbedrijf Lucassen uit Sevenum oogst Salanova-sla. Het bedrijft teelt op 75 hectare veldsla, waaronder meerdere Salanova-rassen van Rijk Zwaan en zet dat af naar horeca en snijderijen. De meeste sla wordt afgezet op contract. In de winter worden prijs- en leverafspraken gemaakt. Normaal is bij de seizoenstart 90 procent van de productie verkocht. Marlies Lucassen: “dat geeft rust. In het seizoen kunnen we ons concentreren op de teelt, de oogst en de kwaliteit.”
Het bedrijf poogt met een nieuw product het klantenbestand uit te breiden. Daarvoor kwam een mengkist met zes Salanova-soorten in het assortiment.

Het bedrijf is vernieuwend in marketing zoals de internettoepassing Salanovaland.nl.

Foto Twan Wiermans

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.