Akkerbouw

Achtergrond 2139 x bekeken 5 reacties

Kwakzalverij in de akkerbouw? (2)

Akkerbouwers zijn best geïnteresseerd in alternatieve middeltjes voor gewassen, ook als de werking niet bewezen is. Maar die middelen moeten niet een zweverig ‘geurtje’ hebben.

Mijn vorige weblog over het groeiende aanbod van (additieve) meststoffen en bodemverbeteraars heeft wel wat discussie losgemaakt. Ook buiten Boerderij.nl om. Hieruit valt op te maken dat akkerbouwers geïnteresseerd zijn in deze middelen. Maar ze moeten niet een te ‘biologisch’ of te ‘natuurlijk’ imago hebben.

Oerwoud van goed en fout

Vooral in de toepassing van sporenelementen lijkt onder telers interesse te zijn. Mits ze goed werken. En daar ligt nu net het punt dat ik wil maken. Want wie bepaalt wanneer een middel goed werkt? Terwijl gewasbeschermingsmiddelen uitentreuren getest, gecontroleerd en doorgemeten worden, lijkt de introductiedrempel van meststoffen veel lager te liggen. Producten die hun beloften wél waarmaken, gaan hierdoor gemakkelijk ten onder in het oerwoud aan meststoffen.

Onafhankelijk overzicht

Want in zo’n oerwoud is het overzicht snel verdwenen. De heer Brink uit Nunspeet stelt in een reactie dat nieuwe producten voor introductie drie à vier jaar onafhankelijk onderzocht moeten worden. Misschien helemaal niet zo’n gek idee. Laat de PPO’s en SPNA’s in Nederland maar uitzoeken welk middel werkt en welke niet, en voor welke gewassen en grondsoorten dat geldt. Uiteraard gefinancierd door de producenten. Of mag hier ook nog geld uit de sector in gestoken worden?

Testverslagen?

Helaas is het lastig om op internet snel onafhankelijke productvergelijkingen of proefresultaten te vinden. In een reactie wees PRP Technologies mij op de site waar informatie staat over PRP Sol. Dat is een van de nieuwe middelen waar ik in mijn vorige weblog aan refereerde. Op hun eigen site is uitgebreid te lezen over de werking en het testen van het product. Vooral in het buitenland is hier veel ervaring mee opgedaan. De site ziet er degelijk uit. Helaas kan ik zo snel geen onafhankelijke testrapporten vinden. Maar als het goed is, wordt ik hierover binnenkort persoonlijk bijgepraat. Ik houd u op de hoogte.

Inzicht via internet

Mocht u ondertussen online interessante sites vinden waar dergelijke producten vergeleken worden, plaats de link dan bij de reacties. Een paar sites waar veel over het bodemleven en bodembeheer te vinden is, zijn bijvoorbeeld www.spade.nl en www.bodemacademie.nl. Ook hier wordt het belang van een goed bodemleven benadrukt. Maar hoe kan het dan dat bijvoorbeeld bacteriepreparaten en micro-organismen, met het ‘bio-stempel’, in de opinie slechter lijken te scoren dan bijvoorbeeld de hardcore sporenelementen? Komt dat doordat akkerbouwers het idee hebben dat ze door het verhakselen van stro, het toepassen van organische mest en het zaaien van groenbemesters nog meer aan hun bodem doen?

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Han

  Hilko Bos Ik heb PDF 's ontvangen van Scandinavische proefveld behandelt met een >algen extract< de opbrengsten zijn beduidend beter dan van de onbehandelde controle velden. Helaas heb ik geen link gevonden van deze gegevens.

 • no-profile-image

  roel

  sinds 1992 gebruik ik prp.Na 4 jaar gebruik op een perceel een grondonderzoek laten doen Het proefperceel was het enige perceel met een goede staat van p en k (ph 8) . .gebruik het nu overal, maar ben nog steeds niet overtuigd. Het is niet te snappen, te beredeneren .Hert probleem is dat je het een paar jaar moet gebruiken eer het echt effectief wordt, doe maar eens een proef zo. Heb gisteren weer 6 ton besteld

 • no-profile-image

  Han

  Roel waar staat prp. voor? Dat spul waar ik de gegevens van vond is een spuitvloeistof gebruikt in de Biologische teelten.

 • no-profile-image

  roel

  prp staat voor proces roland pigeon. prp sol(sol is grond) is een korrel die vergelijkbaar is met een klassieke kunstmest. voor de intesieve teelten(meloen,tabac, zaadteelt bieten) strooi ik ongeveer 400 kg.overige gewassen 150 tot 200 kg. Prp vloeistof meng il op met fongicide en halveer de doses van mancoz,cuivre en soufre. Je krijgt duidelijk een harder blad van prp liquide prp sol kost in frankrijk moet erbij vermelden dat bij kalibehoeftige gewassen er kali bijgestrooid wordt.prp sol kost ongeveer 570 euro de ton.

 • no-profile-image

  Jonas Klinkert

  Na aanleiding van de discusie over bodemverbeterende producten zou ik graag het een en ander omtrend PRP Sol willen toelichten. Omdat ik als accountmanager werkzaam ben voor ons bedrijf kan ik geen commercieel stuk over ons producten schrijven. Wel kan ik vertellen dat we sinds 2007 zijn opgestart met meerjarige proeven onder ander bij PPO Lelystad. Sinds dit jaar gaan we van start bij 5 verschillende proeflocaties van PPO om de werking van ons product wederom te bevestigen. Uiteraard zullen deze gepubliceerd worden. Ten eerste is PRP geen wondermiddel. Het product bestaat uit een uitgebalanceerde variatie van diverse mineralen zouten en sporen elementen ter bevordering van de bodemfauna en flora. Vergelijk het met een NPK product voor het bodemleven. Dit is dan ook direct het probleem voor ons product en ook vele andere producten die op de markt zijn. Al reeds sinds 1920 is bekend dat bodemleven zoals schimmels en bacterien belangrijk zijn voor de bovengrondse vegatatie door het aanleveren en het op maat maken van voedingsstoffen en het recyclen van organisch materiaal. Ons bedrijf is hier al 40 jaar mee bezig maar pas de laatse 10 jaar wordt dit door de markt echt geaccepteerd. Door de huidige kennis, de teruggang van bodemstructuur en het toekomstige mestbeleid zullen dit soort producten waaronder de onze over 10 jaar net zo gemeenschappelijk toegepast worden als nu de bekende NPK meststoffen.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.