Akkerbouw

Achtergrond 592 x bekeken 4 reacties

Bert op reis (1): graan staat mooi

Liouda en kinderen zijn op reis, dus kon ik ook eens ja zeggen toen de saflfoer-man me vroeg mee te gaan naar de grens met Oezbekistan.

Met de saffloerteler en -exporteur met wie ik samenwerk, ben ik naar Shymkent gegaan. Die plaats ligt vlak bij de grens van Kazachstan met Oezbekistan. Op de reis ernaartoe hebben we saffloervelden bekeken. De heenreis was door de vele stops en het her en der maken van een korte omweg dik 900 kilometer. De terugreis in bijna rechte lijn, zonder geslinger onderweg naar velden, was heel wat korter: krap 700 kilometer.

Graan staat er best op, maar veel oogst gaat verloren

Het graan en de andere gewassen staan er in het westen van Kazachstan best op. Op de meeste plekken is het al meer dan oogstrijp, maar combines zag ik amper. En de combines die ik zag, waren allemaal oude Russische machines. Waar zijn al die geïmporteerde en op krediet gekochte combines dan gebleven? Staan die net als die 22 geïmporteerde combines van mijn saffloerman, kapot ergens in of achter een schuur na twee seizoenen gedraaid te hebben? Mijn partner zegt dat dat inderdaad heel vaak het geval is. Dus er is dit jaar graan zat in Kazachstan, maar of het er op tijd af komt is maar de vraag. Het meeste zal wel op de grond vallen. Want of je het veel en veel te laat oogst met een nieuwe, westerse combine of op tijd met een oude Russische, maakt geen verschil.

Dit jaar geen combines in colonnes

Ze beginnen dan rond Shymkent en werken zo langzaamaan alle velden af tot aan Rusland. Ik vraag me af waarom dat dit jaar niet gebeurt. Weten doe ik het niet zeker, maar ik heb het idee dat er een drama op komst is. Rond Shymkent zie je duidelijk Oezbeekse invloed in landbouw. De velden zijn veel schoner, de opbrengst is hoger, de huizen ogen netter en zijn gebouwd in een andere stijl. En het eten is er ook veel gevarieerder en lekkerder dan in de regio rond Almaty, waar ik woon. Het is dus niet verwonderlijk dat de saffloer daar in het westen veel beter groeit dan rond Almaty en Sharkant (aan de Chinese grens), waar ik vorig jaar was.

Saffloerpercelen van 200 tot 600 hectare
Dat er meer neerslag in het groeiseizoen valt, helpt natuurlijk wel, net als de betere grond en betere grondbewerking. Verkijk je niet op de percelen: de saffloervelden in het westen zijn 200 tot 600 ha groot. De saffloer zelf is 60 centimeter tot 1,50 meter hoog (zie de foto’s).
Het graan staat er zoals gezegd dit jaar heel best voor daar. Het stro is ook lang. Heel wat beter dan in 2008. Toen hadden de boeren daar absoluut geen oogst. Er zijn in 2008 veel schapen en koeien geslacht want er was in mei al niks meer groen.

Saffloerpercelen van 200 tot 600 hectare

Dat er meer neerslag in het groeiseizoen valt, helpt natuurlijk wel, net als de betere grond en betere grondbewerking. Verkijk je niet op de percelen: de saffloervelden in het westen zijn 200 tot 600 ha groot. De saffloer zelf is 60 centimeter tot 1,50 meter hoog (zie de foto’s).
Het graan staat er zoals gezegd dit jaar heel best voor daar. Het stro is ook lang. Heel wat beter dan in 2008. Toen hadden de boeren daar absoluut geen oogst. Er zijn in 2008 veel schapen en koeien geslacht want er was in mei al niks meer groen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Bert eerstens wat een fantastische mooie landschap foto ik geloof het vorig jaar ook gevraagd te hebben maar ben het vergeten waar wordt saffloer voor gebruikt en als ik me goed herinner groeit het op de armere gronden wat je 200 km omweg betreft dat doe ik ook en noem dat noodzakelijke landbouw spionage Beginnen ze bij jullie pas aan combinen te denken als het gewas rijp is in plaats van s'winters Tussen haakjes
  wat ik er van gehoord heb hadden de DON combines hier in west canada (hoofdzakelijk graan ) wel een goede naam ,ouderwets maar wel een goede capaciteit en eenvoudig wat je van de tegenwoordige machines niet meer zeggen kan .Bert wie koopt bij jullie al dat nieuwe spul de staat of is het gehuurd van b.v. John Deere of is er subsidie op want hier zijn die combines van case of john deere
  al gauw 400000 tot 1/2 miljoen dollars
  Want als ik jou(Bert noem mij geen u meer want daar wordt helemaal verlegen van) en Arie hoor zijn de opbrengsten per ha niet erg hoog IK hoor het wel van je
  Groeten Ed

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Ed. Ja landschap mooi.overal langs de bergen vind je hier zulke landschappen.
  Je stelt me heel wat vragen Ed.Safflower ja wil goed groeien op arme droge grond.maar liefst wel diep bewortelbaar.kan wortel tot 1,50 meter diep gaan. safflower de Kazakse gaat voor vogel voer in Europa.De olie % is hier wat te laag. komt door dat het amper veredeld is.Ja klopt. ze gaan kijken waar combine is en of er een is. als oogst rijp is.De combines zijn jaren op een soort crediet door banken gegeven.maar banken konden niet tellen of grotere kans wouden niet eens tellen of het wel uitkon. dus nu veel in beslag genomen door bank. maar wat zou dat. ze zijn toch kapot.koper kan ze beter terug geven. kan bank ze exporteren als oud ijzer naar China.Opbrengst graan bij mij in de buurt is het nu ook klaar maar ook nog lang niet geoogst terwijl het ook al klaar is.Shymkent en hier zal nu oogst zijn van 1,5 tot 4 enkel geval 5 ton dit jaar. is gewoon een best jaar hier. normaal is 800 kg tot 2000kg ha.Dus Arie klopt de opbrengsten zijn hier gewoon zeer laag.en dan een combine van dik half miljoen ben ik met je eens dat kan ook niet uit.
  Groeten
  Bert Kazakhstan

 • no-profile-image

  Patrick

  Bert en Ed
  Overal in Oostelijke gebieden datzelfde .
  Grootschalige arealen vroeger goed in de hand gewerkt door een staats communistisch bestel . Als het goed was dan kon er nog een troffee van af als het slecht was hoorde je ook niemand klagen want de staat legde wel bij.
  Of dat goede of slechte tijden waren tot daar (volgens mij goede) het werkte en plots kwamen die privatisaties , ze liepen als een trein en iedereen geloofde in de toekomst met een land van melk en
  honing. Waar niemand bij stil stond is hoe het wel vroeger gesponserd werd .
  En vooralleer bij velen het licht ging branden was het al te laat.
  Oost (euopese) (elijke) landbouw is momenteel nog 2 keer slechter als een landbouw in west Europa zonder subsidieondersteunende maatregelen.
  Oplossing ??
  Kleinschaliger worden met eerder winstgevend ondernemen door middel van verzorgde teelten en perfecte accomodaties .
  Het is zoals hier in de buurt :
  Die ene boer met 240 ha mais wel een combine maar zonder gebouwen opslag of drogerij moest al zen graan afgeven aan de handel onder kostprijs dit aan 13 forint/kg
  Die andere met 100 ha schuur en drogerij welliswaar geen combine verkocht ze subliem aan 35 forint/kg
  zen kostprijs was 14.5 ft /kg
  Dus wie was hier de winner die grote of dat kleintje ???
  Van die grote opschieters ik kijk daar al lang niet meer van op ... .


 • no-profile-image

  robert bodde

Of registreer je om te kunnen reageren.