Akkerbouw

Achtergrond 3119 x bekeken 7 reacties

Kersenpluk

We zijn dinsdag 9 juni gestart met de kersenpluk. Een dubbel gevoel: positief omdat het ’project’ begonnen is, negatief omdat de prijs slecht is.

De kersenpluk is als een project: planning en organisatie zijn erg belangrijk. Immers, we plukken bijna 40 hectare kersen. Dit zijn circa 16.000 bomen. We hebben 13 mensen die we onderdak geven en driemaal daags eten. In tegenstelling tot bedrijven in onze directe omgeving gaan we fatsoenlijk om met ons personeel. Ook dragen onze medewerkers een polo en een cap met de bedrijfsnaam, zodat het geheel wat professioneler overkomt. Op deze wijze hopen we wat trots bij de mensen te creëeren én een goed team op te bouwen dat de komende jaren een vaste kern kan vormen.

Hand- en machinepluk

De vroege soort kersen, de Érdi, plukken we alleen maar met de hand. Deze kers vormt de opening van het kersenseizoen. Iedereen smacht naar deze verrukkelijke kers, dus is de prijs voor handpluk beter dan voor industriekersen.
Zodra de Érdi van de bomen af is, gaan we naar de tweede soort, de Debreceni. Dan worden de mensen opgedeeld in twee teams. Het schudmachineteam bestaat uit zeven mensen. Het andere team blijft de kersen met de hand plukken.

Voor het eerst eigen mensen

Dit is het eerste jaar dat we met eigen personeel werken én de afzet zelf regelen. Spannend dus. Volgend jaar willen we 40-50 mensen regelen, zodat we zo veel mogelijk kersen met de hand kunnen plukken. Immers, de nettoprijs voor de handpluk is een factor 3 hoger dan de prijs voor de kersen die richting conservenindustrie gaan. Na correctie van de arbeidskosten is de prijs van de handpluk nog altijd een keer hoger dan van de industriekers.
De handpluk moet wel van een prima kwaliteit zijn. Kistjes met 5 kilo kersen, geen bladeren erin, de steeltjes moeten aan de kers zitten (anders droogt de vrucht uit), een homogene kleur en een diameter van minimaal 22 millimeter. De minste of geringste afwijking wordt bestraft met het weigeren van de partij en/of het reduceren van de prijs. De eerste avond werd onze partij geweigerd bij de ene handelaar, bij de andere handelaar werd die wel geaccepteerd. Ach ja, wellicht had de eerste handelaar de vrachtwagen naar Rusland al vol en hoefde hij de kersen niet. Het is elke dag toch een beetje aftasten.

Schandalig lage prijzen

De prijzen zijn dit jaar schandalig laag. Kartelvorming door de Duitse conservenindustrie wordt hier geroepen. Ik weet het niet. Feit is dat Hongarije géén conservenindustrie meer heeft, althans geen bedrijven die iets in de melk te brokkelen hebben. Dat maakt de sector afhankelijk van de export. En een kers moet gewoon weg als die rijp is, je hebt absoluut geen speling!
De conservenkersen geven we weg voor 55 forint per kilo, oftewel 19-20 eurocent. Topkwaliteit handpluk doet 56-58 cent per kilo. Het zijn dagprijzen, veelvuldig rondbellen voor de prijs is een absolute must.
De eerste week zit erop. Als u nu massaal kersenyoghurt, kersengebak, kersen of kersenjam gaat kopen, worden de komende weken wellicht een beetje beter qua opbrengstprijs. Alvast bedankt!

Foto's: Ronald Scholten

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Paul Jansen

  Ronald, hier in NL zijn de kersen bij C1000 deze week in de aanbieding voor 1.39 euro per 500 gram ,dat is met 50 procent korting. Kun je die tussenhandel niet omzeilen??

 • no-profile-image

  ronald

  Beste Paul. Waarschijnlijk liggen in NL supermarkt de ZOETE kers, die is altijd wat duurder. Maar ik ben met je eens dat de supermarkten de grote handelaren afknijpen, en die op hun beurt de kleinere handelaren en die op hun beurt de producenten afknijpen. Die krijgt dan "het restje". Dit jaar is voor ons een "leerjaar" en vanaf volgend jaar hopen we met 40 man te gaan plukken én rechtstreeks handel te kunnen doen. Echter bij supermarkten binnenkomen is (helaas) een utopie: die ene vrachtwagen per dag die wij van eigen teelt kunnen leveren is dan peanuts. Maar we moeten zo dicht mogelijk bij het vuurtje zien te komen, elke schakel er tussen uit is direct interessant. Tsja, het is met de kersen al niet anders dan met varkens, melk of wat voor agrarisch product dan ook.

 • no-profile-image

  J.P. van Bolhuis

  Verkoop je ook particulier?
  Zo ja, waar?
  En hoe lang nog?

  Komende week vertrek ik naar mijn schoonouders voor 3 weken, en zal waarschijnlijk wel in de buurt komen. Maar meer dan 5 kilo (misschien 10) zal er echt niet inzitten :)

 • no-profile-image

  ronald

  Normaal gesproken verkopen we graag aan particulieren, die maakt het immers niet uit wat het kost.... :)
  We zijn nog wel een week of 2 bezig met de kersen.
  We zitten in Dánszentmiklós, 50 km Zuid Oost van Budapest. Vlak langs M5 autosnelweg.

 • no-profile-image

  J.P. van Bolhuis

  Welk adres?
  Dozsa György of Kossuth Lajos Utca?
  Of nog een ander adres?

 • no-profile-image

  ronald

  Dózsa György 45.

 • no-profile-image

  Avni

  ik wil komen werken als kersenpluk
  alastbedankt Avni. S

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.