Akkerbouw

Achtergrond 459 x bekeken 4 reacties

Ambtenarenplaag bij de jacht

Naast een varkens- en kangoeroeplaag heeft Australië ook een ambtenarenplaag. Dat maakt het jagen erg moeilijk.

Afdelingen vol overijverige ambtenaren schrijven vanuit Canberra elke dag nieuwe wetten. Met de beste bedoelingen willen ze wettelijk regelen hoe de rest van de Australische bevolking moet handelen.
Tot nu toe werd de wildstand goed gecontroleerd door een grote groep beroepsjagers die meestal met de lichtbak ’s nachts overtollig wild afschoot en aan de lokale wildhandelaar verkocht. Het afgeschoten wild werd vooral naar Duitsland geëxporteerd als wildschwein. Iedereen was gelukkig met deze situatie.

Steeds strengere eisen

Maar helaas, in Canberra is blijkbaar een afdeling die tijd over heeft en ieder jaar nieuwe regels voor de jacht maakt. Er werden eisen opgesteld. Zo moet iemand die bij de buren gaat schieten, een vergunning hebben. Daarvoor werden in het begin alleen maar normale zaken verlangd, zoals kennis van verschillend wild, veiligheid en hygiëne. Het verkrijgen van een vergunning werd echter ieder jaar moeilijker én duurder. In 2006 kwam er een regeling waarin stond dat aan ieder afgeschoten dier een plastic clip moet worden bevestigd met naam en nummer van de jager. De wildhandelaar mag alleen dieren verkopen en exporteren met een clip.
Dit jaar is de prijs van de clips verdrievoudigd. Bovendien moeten alle geschoten dieren aan een minimaal gewicht voldoen. Het jaarlijkse examen duurt nu bijna een hele dag in plaats van een uurtje.

Jacht wordt nu stropen

Het gevolg is dat bijna niemand nog een jachtvergunning aanvraagt. Onze jager, die ook niet meer voor een paar centen de hele nacht in de weer wil zijn, zei dat hij van al de afgeschoten beesten nog niet de helft kan afleveren. Het is op een afstand immers moeilijk schatten of het wild aan het minimale gewicht voldoet. Hij schiet het dier daarom sowieso af en hangt het dode beest dan aan een unster. Als het een halve kilo te licht is, laat hij het kadaver liggen. Wat kan hij er anders mee doen?

Verspilling van vlees

Gevolg is dat er nu een explosie van wilde beesten is. De meeste boeren hebben een geweer in hun ute. Als ze een koppel kangoeroes of wilde varkens zien, schieten ze dieren af en laten die op het land liggen. Zij kunnen er ook niets mee doen. De handelaren nemen geen vlees in zonder clip. Natuurlijk schieten boeren niet de laatste weken voor de oogst. Een half vergane klomp vlees in de maaidorser is voor niemand en lolletje.

Varkens in de val

Afgelopen week hadden we weer een stuk of 20 wilde varkens in een val. Een val bestaat uit een afzetting van betongaas met een doorsnee van 5 tot 10 meter met een klapdeur waarin we wat voer strooien. Zodra een varken binnen is, komt de rest van het koppel ook meestal mee-eten. Er zat niets anders op dan deze gezonde beesten af te schieten, ze met een laadschop op te laden en wat verder in de struiken te kiepen. Behalve dat het sjouwen van de dode varkens geen pretje is, is het moeilijk te begrijpen dat gezonde beesten van 20 tot 60 kilo zo worden weggegooid.
Onderzoekers zijn tot de ontdekking gekomen dat kangoeroes veel beter zijn voor het milieu dan schapen en koeien, omdat kangoeroes minder methaangas uitstoten. Volgens mij is het het beste voor het milieu die afdeling ambtenaren op vakantie te sturen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Bert

  Hoi Gerrit. Ja dat is wel erg dat je die dieren weg moet gooien door een stomme wet. En gevolg van de kadavers zomaar op een hoop laten liggen is weer een grote kans op dier ziekte. die dan weer over kan slaan naar boerderij dieren.en dan kost het nog meer. en jullie moeten afschieten om dat anders jullie oogst naar de knopen is.
  Hele trieste bedoening zo. kun je geen worst fabriek opstarten.
  Ga je goed
  Bert

 • no-profile-image

  Ed Bakker

  Nu je het over lichtbakken hebt moet ik met een glimlach terug denken aan lang vervlogen nederlandse tijden alleen waren het toen de hazen in de bieten .Ik hoop dat er iemand in nederland mijn naam er onder leest nu ook even moet glimlachen.Tussen haakjes Gerrit ik zie net een ad met die plastik doek schuuren max breedte 200 voet
  groet ed

 • no-profile-image

  Johnny

  Kan je nog een zooitje ambtenaren vanuit Nederland gebruiken op vakantie daar bij jou Gerrit? Ja, voor altijd.
  We hebben er hier die willen hun targets halen. Vooral de natuurtargets.
  De kredietcrisis alhier noopt de Nederlandse overheid om de noodruftige managers uit het bankwezen aan hun bonus te helpen. De staatschuld is intussen met dikke € 80 miljard naar recordhoogte gestuurd. Maar ja, de amtenaren van de provincie willen toch de EHS doelstelling behalen. Dat betekent dat er met geld van de provincies toch gronden gekocht moeten worden. Economie in de kelder of niet, doelstelling is doelstelling. Staat goed op de CV van de ambtenaar. Maar ja, Balkenende wil niet met zijn CDA.
  Goed dan de boeren zitten rond de natura 2000 gebieden op slot. Al 30 jaar bakkeleien ze over de natuurgebieden. Maar de boeren er rond omheen kunnen voorlopig geen vergunning krijgen. Het dreigde dat bestaande vergunningen waardeloos waren geworden.
  Oh ja, de strijd tegen het water heeft intussen 2 verschillende opmerkelijkheden opgeleverd:
  1 Eén polder in Zeeland wordt niet onderwater gezet. Het uitdiepen van de Wester Schelde gaat ook buitengaats natuurcompensatie krijgen.
  2 De gemeente Wieringermeer is buitenspel gezet door de provincie Noord-Holland. Ze willen daar alsnog een deel van de polder onderwater zetten. Lijkt wel een Duitse actie van 60 jaar geleden. Zotten.
  Het goede nieuws is dat we prachtig weer hebben. De werkzaamheden op het land gaan prima, ondanks de rommel biodiesel (schimmel in diesel) en kapotte traktoren. De eerste koeien komen buiten al kijken. Blijft altijd mooi om te zien en dan rijd je wat langzamer om het te zien.

 • no-profile-image

  Winchester

  De jacht op wilde varkens heeft in Nederland ook het stof doen opwaaien tot Sahara zandstorm niveau in de afgelopen 2 jaren.
  De Aussies hadden dat goed voor elkaar. Maar ja, de ambtenaren in Canberra zijn net zo a-commercieel als de Nederlandse. Het verschil met down under is dat zo ongeveer heel Nederland tot stilstand is gekomen. Iedereen kon er over meebabbelen. En de politiek maar wikken en wegen. Daar hebben ze toch wel minstens een week in zijn totaliteit over gebakkeleid. En de uitkomst? Je lacht je rot. Net zo zot als bij jullie. Maar goed er waren er 6.000 en ze worden op een diervriendelijke manier toch verwijderd. Gewoon afgeschoten. Dood is dood zou je denken. Maar hoe doe je dat. Met drijfjacht, of snoepjesjacht of moet je er eerst een band mee ontwikkelen. Het mankeerde er nog aan dat ze geen leeuwen hebben uitgezet.
  En dan nog is het waardeloos geregeld. Ze hadden veel beter de jacht op een paard kunnen aanbieden aan die trofee jagers uit binnen- en buitenland. Zo van elk wild varken dat je schiet kost € 1.000.
  Je bent verplicht om een enkele dagen te verblijven in een Wigwam tegen betaling. De auto parkeren kost per dag ook geld. En het wapen is naar keuze te huren: pijl en boog, kruisboog of voor de lafaards een geweer. Paardrijden wordt aangeleerd tegen betaling. Maar ja, de terreinbeheerders zijn ambtenaren die elk jaar geld van iedereen krijgen. En als je zo verwend wordt dan hoef je toch geen commerciële jacht te verzinnen.
  Maar goed. De handel is er bij jullie op een andere manier uitgehaald door een pennenlikker. De aasetende dieren zullen die ambtenaar wel dankbaar zijn.
  Het dierenleed door niet op het wild te letten is er in de Flevopolders niet minder op geworden. Ze laten daar de dieren van de honger verrekken en dus de hongerdood sterven. Ja, dat mogen de terreinbeheerders wel, maar owee dat er bij een boer een paardje in de sneuuw loopt. Nee, de natuur moet zijn beloop hebben en dan knijpen we anno 2009 in de winter een oogje toe.

Of registreer je om te kunnen reageren.