Akkerbouw

Achtergrond 177 x bekeken 4 reacties

Uienprijzen lopen steeds verder op

Dat de uienmarkt een markt is die bestaat uit ‘gevoel’ en ‘stemming wordt dit jaar opnieuw bewezen. Als het jaar 2008 vergeleken wordt met het jaar 2009 dan zijn het vergelijkbare jaren. De hoeveelheid uien die van het land komt is vergelijkbaar. De kwaliteit is ongeveer gelijk. Ook de vraag naar uien is min of meer op hetzelfde peil als vorig jaar. Er is een heel groot verschil. Dit jaar zit de notering al boven de €13, terwijl in 2008 de markt het moest doen met een ‘schamele’ €4. De enige verklaring daarvoor lijkt dat de sector veel positiever gestemd is dan afgelopen jaar.
De beurzen van Emmeloord, Goes en Middenmeer zijn afgelopen week alle drie meegegaan in het positivisme. Emmeloord kwam tot de hoogste notering met €13,50 voor 60% grof, een plus van €1. Goes en Middenmeer kwamen uit op €13,00, een stijging van meer dan €1,10. Ook de 30% grof zit op eenzelfde noteringshoogte.
Veel handel zit er overigens niet achter deze noreringen. Omdat de marktstemming zo positief is blijven boeren massaal op hun uien zitten. Het is voor de handel bijzonder lastig om zijn werkvoorraad uien op peil te houden. De vraag naar uien blijft ondertussen onveranderd hoog, dit jaar nog hoger dan in 2008.
De discussie over de uiteindelijke uienopbrengst van dit seizoen is nog steeds volop gaande. De door uienexporteur Peter Beemsterboer uitgesproken verwachting dat de opbrengst uit zal komen op ruim 1.155.000 ton wordt door collega’s bestreden. Door de areaalkrimp verwacht verwerker/exporteur Jaap Wiskerke een zo’n 6% lagere export.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan Pieter Bierema

  Geachte heer Jacobs:

  Waar u uw informatie weghaalt mag Joost weten maar ik heb zojuist (vrijdagavond 21.00 uur) even op de VTA site gekeken naar de transacties van de afgelopen dagen. Over de prijzen informeer ik u niet, dan moet u zelf maar lid worden. Wel kan ik u vertellen dat er vandaag 4 transacties waren opgegeven, gister 17 december 12!!! transacties en eergisteren de 16e ook 4 transacties. Dit is voor VTA begrippen mijns inziens heel veel.
  Ik ben dan ook hoog verbaasd over uw verhalen in de Boerderijmedia waarin u stelt dat er vrij weinig transacties plaatsvinden.
  Waar u uw inlichtingen probeert te verkrijgen spelt men u wellicht wat op de mouw en tevens ben ik de mening toegedaan dat u uw lezers daarmee financieële schade kunt berokkenen, al ga ik er in eerste instantie vanuit dat dat niet uw bedoeling is.
  Wanneer stemmingen worden omschreven als "vast", klopt er in uw beschrijvingen iets niet.
  U spreekt over"De enige verklaring". Bent u vergeten dat dit voorjaar al bekend was dat er in het voormalige oostblok en Oekraïne minder uien zijn gezaaid omdat daar door de recessie minder financieringsmogelijkheden zijn. Verder zijn er meer landen die normaal een flinke export laten zien en het nu helemaal laten afweten. Dit zijn ook redenen dat telers meer hoop hebben op een beter uienjaar.
  En dan gaat u zoals ik het lees af op de mening van ene Beemsterboer en plaatst daarvan de mening in de Boerderij en hier op de site.
  Ik hoop van ganser harte dat u het mis hebt en dat de rest van het seizoen een goed uienseizoen mag blijven.

 • no-profile-image

  Jan

  Heer Jacobs,

  Ik neem aan dat u een gedege journalist bent. Maar van bovenstaand stukje klopt niets. Ik adviseer u dan ook om beter uw huiswerk te doen of geen artikel te schrijven. Want deze informatie is gevaarlijk voor een markt waar alles draait om het sentiment.

 • no-profile-image

  Robert Bodde

  Deze analyse is niet geschreven door Ruud Jacobs maar door Eric Beukema.

 • no-profile-image

  Jan Pieter Bierema

  OK, maar ik meen toch vrijwel 100% zeker te weten dat er op 18 december onder het stuk de naam stond van Ruud Jacobs.
  Wellicht een typefoutje?
  Hebben beide heren dan samen de heer Beemsterboer geinterviewd?
  Wat geeft het ook nog, het kwaad is al geschiedt.

Of registreer je om te kunnen reageren.