Akkerbouw

Achtergrond 347 x bekeken

Late soja-oogst (2)

De natto-soja voor de Japanse markt, waarvan ik 80 hectare teel, is erg legeringsgevoelig. Daarom moeten we deze soja op een speciale manier combinen, met een airreel.

Waarschijnlijk is dit het laatste jaar dat ik dit ras natto’s teel, sojabonen voor de Japanse markt. Het duurt te lang voordat dit ras de grond bedekt. Dat geeft veel problemen met onkruid. Ook zijn de natto’s te gevoelig voor legering. We moeten het gewas oogsten met een airreel. Via een systeem met pijpen blazen we dan lucht in het gewas, net over het maaimes, om het naar binnen te blazen, net boven het maaimes. Al het gemaaide gewas wordt zo direct onder de vijzel geblazen. Zonder airreel zouden de veldverliezen buitengewoon hoog zijn. Overigens maakt de airreel opgang in bij alle bonengewassen. Hij heeft meer capaciteit dan een bonenplukker, en bijna elke akkerbouwer heeft wel een combine. Dat geeft dus veel lagere investeringen dan in plukkers.

Mangaan spuiten

Door het gebrek aan zon bleef de soja erg achter in groei. Daarom heb ik bij de eerste tekenen van bloei met ongeveer 0,7 kilo hectare mangaan (Mn) en ongeveer evenveel oplosbare 20-20-20 gespoten. Op het eind van de bloei heb ik dat herhaald. Daardoor is het gewas toch behoorlijk opgefleurd. Ik denk dat zoiets in normale jaren met zon waarschijnlijk niet veel uithaalt.

Taai stro

Vorige week is hier in de omgeving nog soja gedorst. Er was weinig zon en de luchtvochtigheid was hoog. Er moest duidelijk langzamer worden gereden dan normaal. Ik had er een hard hoofd in dat het goed zou gaan. In eerdere jaren was de soja dan zo taai dat het gewas zich om de beater (de hoekige rol net achter de dorskorf) wikkelde en muurvast liep. Als het gewas echter al zo lang rijp is en verregend, verliest het stro toch zijn kracht.

Droger op lage temperatuur

Is de soja te vochtig geoogst, dan moet het gewas door de droger. Een secuur werkje, het is oliehoudend zaad dus brandbaar. De droger moet dan ook op een veel lagere temperatuur draaien dan voor bijvoorbeeld mais. In deze omgeving is de vuistregel dat je de soja niet meer dan 20 graden mag opstoken boven de luchttemperatuur. Niet alleen vanwege brandgevaar, het is minstens zo belangrijk de food grade-kwaliteit niet te verliezen.

Foto's: Ed Bakker

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.