Akkerbouw

Achtergrond 330 x bekeken 13 reacties

De afwas is voor de vrouwen

Het kerstdiner met een deel van de familie is wel gezellig , maar dreigt altijd radig te worden. Blij dat ik daarna kan voeren en melken. En gelukkig zijn de schoolvakanties nu ook ten einde.

De school is weer begonnen, het normale leven is weer gestart. Voor zover dat normale leven bij ons niet aldoor al gewoon doordraaide. Want koeien en varkens moeten evengoed verzorgd worden. Soms baal ik daar wel eens van. Dat het nooit ophoud, dat je altijd op tijd naar huis moet om te voeren en te melken. Maar met kerst vind ik het juist heerlijk. Voor je het weet zit je namelijk een hele dag binnen te hangen.

Het is wel gezellig, zo’n kerstdiner met een deel van de familie, maar het dreigt altijd wel erg langdradig te worden. Om 10 uur ’s ochtends eerst koffie met gebak, dan een borrel en hapjes en tussen de middag de onvermijdelijke zelfgemaakte soep gevolgd door rollade. Uiteraard is er ijs toe. De kinderen weten het menu precies, want het is elk jaar hetzelfde. Toch zijn ze elk jaar weer helemaal blij: Jippie, ijs!

’s Middags gaan de mannen even bij de koeien kijken terwijl van de vrouwen verwacht wordt dat ze helpen opruimen en afwassen. Mijn schoonzus doet dat fluitend, maar het is dan ook haar moeder voor wie ze het doet. Ik word er altijd een beetje kriegelig van. Schoonmaken is niet mijn hobby en al helemaal niet bij een ander.

Halverwege de middag is er thee met weer wat lekkers en zo eten en hangen we de dag door. Eigenlijk duurt het me net te lang. ’s Ochtends is het nog erg gezellig, maar ‘s middags word ik het meestal zat. Ik ben dan ook altijd blij als het tijd is om te gaan voeren en melken. Even de benen strekken, even eruit en lekker aan de slag.

Zo voel ik me vandaag ook. Ik moet naar school en heb er zin in. Al die opgewonden kinderen die allemaal tegelijk willen vertellen wat ze in de kerstvakantie allemaal gedaan hebben. De reken- en taalles zal vandaag nog wel niet echt van de grond komen.

Foto

Gerda

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jeroen

  Kan wel reageren, maar het is toch een verzinsel.....

 • no-profile-image

  vriend van jeroen buitenland

  Het leven is een sprookje en sprookjes zijn nu eenmaal verzinsels .
  Business is reality back to business Boerderij.
  Of het zij de boerderij een boerinnenblad gaat worden.

 • no-profile-image

  admiraal

  Nou , das pas nog eens een idee .
  Margreet heeft dan eindelijk haar eigen vrouwenblad .
  Een stoere boerenkalender erbij en zo heeft deze ook zen passend afzetgebied, op de binnendeur kleerkast van mevrouw boerin.
  En daar kan nogal wat marchandising aan vast gekoppelt worden die het intieme leven van mevrouw boerin wat opwindender maakt .
  Laat ons beginnen met eentje met een strooien hoedje-bolletjessjaaltje en klompjes voor de exstra prikkel .

 • no-profile-image

  vrijgezel

  Hoezo de afwas voor de vrouwen? Ruikt naar bigamie, bigamie mag niet in nederland. Als ik de afwas overlaat aan een vrouw blijft de afwas staan. Zelf maar weer de afwas. Toen de afwas afwas dacht ik mooi dat de afwas af is.

 • no-profile-image

  Boerin

  Alsjeblieft, stop met deze grote onzin. Een "ik heb geen zin aan mijn schoonfamilie-boerin", en ik heb geen zin aan schoonmaakkarweitjes-miep" "Het is niet mijn moeder-schoondochter" en "Hoera, ik kan weer naar school"

  Als je al vind dat er een column bij zou moeten komen, doe dan iets wat bij de boerinnen aanslaat en dat is voor mij in elk geval geen verzonnen protptype van : ik ben geen boerin, en geen huisvrouw, en geen carierevrouw, nee ik ben van alles niks en daarom ziek ik overal over. Niemand kan volgens mij blij worden van dit soort columns.

 • no-profile-image

  Boerin

  Sorry, ik zou het bijna vergeten, Allemaal de beste wensen voor het nieuwe jaar. En vrijgezel, kom, ga eens op zoek naar een vrouw, kan best leuk zijn hoor, Ik zou er wel eentje zoeken die wil afwassen, is altijd makkelijk! Je kent de tekst van Herman Finkers toch wel: Een opblaaspop is ook niet alles, zij wast niet af, en ruimt niet op, Oké, het vrijt wat beter, maar daar houdt het ook mee op! Succes!

 • no-profile-image

  vrijgezel

  Tja, daar ga je dan. Boerin je kunt Herman Finkers wel aanhalen om tot zoeken over te gaan, maar waar dan? Bij herman Finkers? Is daar dan een vrouw te vinden? Waarom aan het verstoppertje meedoen? Heb ik dan verder niks te doen volgens jou? Zo zonder vrouw weet ik me ook wel te vermaken.

 • no-profile-image

  boerin

  Ik ben ook niet blij met dit soort onzin,
  hoezo afwassen, dat doet het afwasmachine wel hoor!!!!
  Met deze columns doet men alsof boerinnen achterlijk zijn.
  Bah

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Boerin heb je je man dan zover om de afwas in de afwasmachine te doen, of doe je dit klusje zelf? Hoe zit het met de afwasmachine leeghalen? Ben je ook zo ver dat de kleren ook machinaal worden gewassen? Hoe zit het met de boodschappen? Wanneer mogen de mannen ook eens meedoen aan de emancipatie, of is het servies daar te goed voor?

 • no-profile-image

  Vrijgezel

  Was wel lomp door de bocht naar boerin toe om zo te vragen of haar man ook iets nuttigs doet in huis. Mijn moeder zit me regelmatig achter de broek aan, anders doe ik ook te weinig in huis.

 • no-profile-image

  admiraal

  Ik stel voor dat alle boerinnen overgaan tot het gebruik van eetbaar bestek en borden met een pedegrepal smaakje er aan .
  Na het eten laat je de honden er op los en klaar is kees .een vette labrador likt de keukentafel ook wel af.
  Die keukentafel hou je best niet eetbaar ,of binnen de kortste keren zit iedereen op de grond te eten.

 • no-profile-image

  heidi

  Beste Gerda

  Ach wat heb jij het zwaar zeg heb het echt met jou te doen
  Je moest een schop in de kont hebben
  Wat een gezeur jij moet een na denken voordat je gaat klagen
  Heb jij er wel eens over na gedacht dat er ook veel mens met kerst en speciale dagen alleen en eenzaam zijn
  die hunkeren naar een grote tafel vol eten met familie en kennissen
  en na die tijd samen alles opruimen die 10 min uit jou mensen leven en dan dat gezeur over wat blij dat de kinderen weer naar school zijn
  jij had je benen beter aan elkaar kunnen laten en vrijgezel moeten blijven bah

  groetjes van een trotse boerin en moeder

 • no-profile-image

  boerin

  Een traditie begint eens, en kan dus ook gestopt worden. Met z'n allen een kop koffie en gebak daarna zet ieder zijn eigen kerstmaal voor zijn eigen gezin bij zichzelf thuis op tafel. De ene dag de vrouw , de andere feestdag de man of kinderen.
  Waarom ergeren aan verplicht gezellig ?

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.