Akkerbouw

Achtergrond 538 x bekeken 10 reacties

Eindelijk oogsten

De oogst begint laat dit jaar in het zuiden van Alberta. De opbrengst van het koolzaad is goed, maar het drogen in het zwad neemt dan wel erg lang.

Vroeger zeiden ze het al. Is het geen oogsten in augustus, dan wordt het pas oogsten in oktober. En het lijkt aardig die kant op te gaan.
We hebben een veel natter jaar dan we gewend zijn. Alles is ongeveer drie weken later dan in andere jaren. En de luzerne had al flink geleden van de nachtvorst in mei.
 
Bij buurman Van Dijk is de canola (koolzaad) droog genoeg om te combinen. De meeste telers maaien het koolzaad eerst in zwad. Dan laten ze drogen, en dan pas wordt er gecombined. De buurman zit zelf op de combine, mijn man Gerard rijdt op de trekker met wagen om het zaad naar de graansilo te brengen. De meeste boeren rijden het graan met een truck weg, maar dit werkt ook uitstekend.

De opbrengst valt mee. Die is ongeveer 58 bushel per acre. Een bushel canola is 60 engelse ponden van 454 gram, een acre is 0,4 hectare. Dat brengt de opbrengst op bijna 4 ton per hectare.

De nachten zijn hier koel, het is nog net boven het vriespunt. Daardoor kunnen de mannen pas rond de middag beginnen. Afgelopen vrijdagmiddag zijn ze bij buurman Van Dijk klaar met combinen van de 150 acre (60 ha.) canola, 140 acre gerst is nog to go. Maar eerst is het onze beurt.
 
Daar komt de combine het land oprijden, eerst even een stukje proberen om te testen of onze gerst droog genoeg is. Het graan bevat nog 18.8 % vocht. Dat mag echter maar maximaal 14 procent zijn. Een tegenvaller.
Dat is het nadeel van een 30 voets (9 meter) brede swather (zwadmaier) bij een goed, zwaar gewas. Dan krijg je een erg dik zwad wat een lange droogtijd vraagt.

Daarom gaan de mannen maar door naar buurman Buijs om zijn gerst te oogsten. Hij blij, want ze voorspellen regen.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  J. Rijkse

  Het boerenleven heeft zo te horen wel z'n ups and downs...
  Hopen dat het oogsten verder goed mag gaan en dat er een goede opbrengst van komt! :-)

 • no-profile-image

  Marius&Frieda van Dijk

  Way to go,buurvrouw!
  Jij vertelt de hollanders voortaan over ons dagelijks leven from the inside out :)

 • no-profile-image

  Frank Brilman

  Interessant om dat zo eens te horen; echter een bushel canola weegt maar 50 pound en geen 60! Dus de opbrengst is 3288kg. per ha. en geen 4 ton, helaas.

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Oeps, foutje bedankt.
  Bedankt voor de tip Frank!

 • no-profile-image

  Teresa Van den Hazel

  Hey! Leuk om een bericht uit Picture Butte in de hollandse krant te zien. Fijn zeg, voor de boeren die klaar zijn met het gewas. Kom maar naar ons toe als je tijd heb, Marius!

 • no-profile-image

  kenner

  theresa , zitten er daar belgische boeren in jullie omtrek ?

  We komen misschien eens af


  groetjes

 • no-profile-image

  John Timmermans

  Voor de reizigers is het een pracht om te zien naar de farms in de prairies. De beste tijd zo te zien in begin Sept, Maar om alles te zien in bloem moet er eerder zijn je ziet daar voor miles en miles tarwe, gerst, canola, afalfa, flax en sunflowers. We have seen canola windrows 6 feet wide en 4 feet high in Manitoba they have zwarte kleigrond en een bouwvoor tot aan China ? Het is een pracht om te zien maar nog beter om daar te leven.

 • no-profile-image

  kees

  leuk om te lezen.

  als ik zo de namen lees, vraag ik me af of er ook canadezen in de buurt zitten, of zijn het echt alleen maar hollanders?

 • no-profile-image

  Hennie Klok

  Ja in onze regio zitten heel veel Hollanders en Oud-Hollanders, wat dan weer voornamelijk boeren zijn

 • no-profile-image

  Teresa Van den Hazel

  Voor: "Kenner, Belgie" Ik weet niet wie je bent. Stuur ons maar een e-mail: vdhazel@shockware.com . Dag.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.