Akkerbouw

Achtergrond 188 x bekeken 1 reactie

Aardappelnoteringen weer stapje terug

Deze week hebben de meeste aardappelnoteringen een beetje terrein moeten prijsgegeven. Emmeloord verloor €0,12 op fritesgeschikt en kwam uit op €7,75-€8,75. Opvallend is dat de beurs in Goes voor fritesaardappelen juist iets hoger noteerde op €8,00-€9,00. Het gemiddelde van €8,50 was overigens gelijk aan een week eerder. Alle andere noteringen kwamen lager uit.
Ook de termijnmarkt in Hannover moest een veer laten. Opmerkelijk omdat de termijnmarkt de afgelopen periode heel stabiel bleef.
De notering april 2008 is in een paar dagen met €0,60 teruggevallen van €9,20 naar €8,60. Het junicontract heeft eveneens terrein verloren. In een paar dagen tijd van €11 naar €10. April 2009 is ook meegegaan in deze dalende lijn en kwam €0,50 lager uit en noteerde €14.
De reden van de prijsdruk is de extreem geringe vraag. De industrie lijkt vol te zitten en exportpartijen zijn niet of nauwelijks aan de markt. Daarbij is de concurrentie moordend vanuit omliggende landen en vullen ook de VS en Canada veel exportvraag in door de lage dollar.

Prognose:

Dalend.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Patrick

  Leuk te te zien dat de prijzen vooralsnog ongeveer gehandgaafd blijven in Nederland.
  Met een (niet alledaagse) bb stock (op een platte afzetmarkt )zullen de schoten niet uit Nederland komen.
  Hoe zal de Nederlandse markt gaan reageren (naar export toe) op situaties in omringende buurlanden ?
  Belgie : Megastocks >> export nihiel tot nul
  Noord Frankrijk : grote partijen zijn er friet-ongeschikt .
  De zaak vanuit de exportmarkt (op een zéér laag pitjevoor dit moment )bekijkende vrees ik dat 5 euro aan boer binnenkort werkelijkheid moet worden.
  Allerlei negatieve beinvloedingen geven aan dat een prijs vertrek handel 7 euro/100kg (25 kg verpakking) moet worden wil er terug enige beweging komen in export .
  Rusland zal zéér erg op de markt moeten komen en meer moeten willen betalen om hoger te scoren dan die 7 euro .
  Vergeet niet dat er allerlei landen opboxen met betere kwaliteit , landen soms beter gelegen naar Rusland toe.
  Dan denk in vooral al Estland !
  Onlangs een partij uit dit land gezien , perfecte waar die niet moet onderdoen op West Eruopese .
  Mogelijks ook niet in zicht voor een West Europese landbouw is dat dergelijke landen kunnen rekenen op een subsidiesteun van 55% en meer voor investeringen in oa Aardappelsector.
  En daarmee is al genoeg gezegd ... .

Of registreer je om te kunnen reageren.