Akkerbouw

Achtergrond 323 x bekeken

Uien zijn veilig in pools

Een deel van de uien verkopen via een pool is verstandig, veilig en gemakkelijk.

Zodra er uien ter sprake komen, ben ik op mijn hoede. Toen ik een jaar of 10 geleden nog samen met mijn vader een akkerbouwbedrijf runde, werden wij meerdere keren bij de benen genomen door malafide uienhandelaren. Zakte de markt na het afleveren van de plantuien in, dan bleek er altijd wel iets te mankeren aan de uien waardoor de contractprijs niet nagekomen kon worden. Of er kwam helemaal geen geld, omdat de handelaar gevlogen was.

De handel rond uien is nog steeds omgeven met geheimzinnigheid, zo blijkt ook tijdens het onderzoek naar de poolprijzen in dit nummer. Sommige afnemers willen niet kwijt hoe groot hun pools zijn en/of hoe de onkosten zijn verrekend in de poolprijs.
Desondanks is de uienwereld in de afgelopen 10 jaar veel volwassener geworden. De onderzochte bedrijven maken een solide en betrouwbare indruk. Zij streven naar een duurzame relatie met de telers. Vooral Wiskerke en Van Meir, die zelf de uien verwerken en vermarkten, hebben baat bij een continue aanvoer van kwaliteitsuien.

De professionaliteit van de afnemers in het onderzoek van Boerderij blijkt ook uit de gerealiseerde poolprijzen. Gemiddeld ligt de poolprijs €0,50 à €1 per 100 kilo boven de gemiddelde prijs op de uienbeurzen in Emmeloord en Goes. Dus wie zelf niet voordurend de grillen van de uienmarkt kan volgen, kan gerust een deel van zijn oogst in een uienpool stoppen. Bij welke afnemer u dan de meeste kans maakt op de hoogste prijs, daarop kan dit poolprijzenonderzoek deels een antwoord geven. Deels, want prestaties uit het verleden bieden nog geen zekerheid voor de toekomst.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.