Akkerbouw

Achtergrond 278 x bekeken 1 reactie

Spanning in Aardappelland

Deze maand is bepalend voor de stemming op de aardappelmarkt van oogst 2007. De twee centrale vragen zijn: Wat is de opbrengst? Hoe ontwikkelen de kwaliteitsproblemen zich?

Vroege afsterving

De aardappelen sterven dit seizoen extra vroeg af. Daar is iedereen het over eens. Maar hoe snel is snel? Na een belrondje blijkt dat de aardappelen gemiddeld 2 weken eerder afrijpen en dus ook 2 weken minder lang groeien.

Nu is de grote vraag: hoeveel tonnen groeien er nog bij? Minder dan anders, dat mag duidelijk zijn. Hoeveel minder dan? Dat hangt af van het weer. Bij donker groeizaam weer kan de opbrengst nog uitkomen op het gemiddelde. Anders wordt dat niet gehaald. Zonnig en droog weer is funest voor toch al afstervende aardappelen. Ondanks de huidige goede proefrooiingen.

Weer bepaalt ook knolkwaliteit

Maar het weer heeft meer invloed. Op de knolkwaliteit bijvoorbeeld. Regenen de phytophthora-sporen in, dan wordt het onderwatergewicht niet te hoog.

Valt de schade van hol en groeischeuren mee? En natuurlijk: hoe gaat het met natrot?

Spanning neemt toe

Niets is zo onvoorspelbaar als het weer – en daarmee de aardappelmarkt. De prijs is afhankelijk van het aanbod en dat is nu juist nog niet bekend. Spanning genoeg dus.

Ik zou zeggen volg de termijnmarkt , de marktanalyses op boerderij.nl en natuurlijk de nieuwsberichten in Boerderij en op internet voor het laatste nieuws over proefrooiingen en prijzen.

Iets heel anders tot slot: mijn weblog stopt voorlopig. Ik ben de komende maanden met zwangerschapsverlof. Na de jaarwisseling komt mijn weblog weer terug.

« vorige |

Foto

Karin Oonk-Nooren

Eén reactie

  • no-profile-image

    big potato boer

    door de snelle slijtage van de gewassen komen we niet tot een top opbrengst,de kwaliteit is vele malen beter als vorig jaar,kortom: de prijzen moeten wel omhoog bij deze matige opbrengsten en goede kwaliteit.

    tevens wil ik iedere aardappelboer vragen geen contracten meer af tesluiten voor komend jaar,zodat we een veel betere marktwerking krijgen,je product verkopen tegen kostprijs is toch van de zotten?!

Of registreer je om te kunnen reageren.